Povijest i kultura

Ove godine 2012. Crikvenica slavi 600 godina od prvog spomena imena Crikvenica.

Najstarije materijalne tragove čovjekovog življenja na ovim prostorima ostavilo je ilirsko stanovništvo, a u doba Rimljana ovdje se nalazilo naselje Ad Turres.

Naziv Ad Turres su Hrvati po doseljenju u ove krajeve preveli kao Kod tor (kod tornjeva). Kotor je bio veliko naselje sa župnom crkvom i pet manjih crkava, smješten na vrhu obližnjeg brežuljka. Godine 1776. požar je uništio cijeli Kotor. Župnik i dio crkvenih vrijednosti našli su utočište u Pavlinskom samostanu na području današnje Crikvenice te se i najveći dio stanovništva preselio bliže moru.

Utemeljiteljem današnje Crikvenice smatra se knez Nikola IV. Frankopan. On je daleke 1412. godine dao sagraditi samostan za redovnike Sv. Pavla Pustinjaka na ušću rječice Dubračine u more, uz srednjovjekovnu crikvu - odakle je izvedeno i ime grada Crikvenice. Darovnica, kojom je Nikola IV Frankopan u Modrušu 14. kolovoza 1412. samostan darovao pavlinima, ujedno je i najstariji pisani spomen imena Crikvenice, te je ovaj datum u novije vrijeme proglašen Danom Grada Crikvenice. Samostanska zgrada povezala je okolna ribarska naselja i postala središte javnog i kulturnog života.

U novije vrijeme je u ovom povijesnom zdanju uređen Hotel Kaštel.

Stoljeća austrijske i mađarske vlasti ostavila su i danas vidljiv "mitteleuropski" trag, kojeg osobito zamjećujemo na hotelskoj arhitekturi. U tom duhu izgrađen je 1891. godine prvi crikvenički hotel Nadvojvotkinje Clotilde (danas ljekarna Jadran), a osobito je izražen na hotelu "Therapia", prvom velikom crikveničkom hotelu sagrađenom 1895. godine, čije je prvo ime bilo Hotel Nadvojvode Josipa.

Povijest, tradiciju i kulturno nasljeđe Crikvenice i ovoga kraja možete upoznati u Muzeju grada Crikvenice kroz povijest „crikveničke amfore“, spiljskog lava iz jame Vrtare, povijest ribarstva, djela minijaturiste Julija Klovića, atelje „Zvonka Cara“. Uz mnogobrojne zabavne i edukativne priredbe, umjetničke radionice, izložbe lokalnih umjetnika i nacionalni folklor možete doživjeti harmoniju prošlosti i modernog doba.

Poznate manifestacije na rivijeri su: Dani Frankopana, Dani Grada Crikvenice, Ribarski tjedan, Primorska noć, Jakovarska vesla, Plivački maraton, Dani Ad Turresa, Adria Advent maraton, Maškare.

Rezervacije i informacije

Telefon

+385 51 800 480

PON-PET: 08:00-18:00

SUB: 08:00-16:00

Adresa

Bana Jelačića 16,
51260 Crikvenica

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas direktno ili putem obrasca niže i poslat ćemo Vam najbolju raspoloživu ponudu za Vaš idealan odmor.

 

Vaše osobne podatke iz gornjeg obrasca (ime i prezime, e-adresa) prikupljamo i obrađujemo samo kako bismo mogli odgovoriti na Vaš upit za rezervaciju. Obrada Vaših osobnih podataka vrši se na povjerljiv način i iskljčivo u sukladnosti sa zakonskim odredbama. Klikom na slanje obrasca potvrđujete da ste upoznati s Politikom privatnosti (dodatne informacije o zaštiti osobnih podataka dostupe su na ovim stranicama).